Glædelig jul! Dit hjem skal rives ned.

Den 1. december er hvert år en spændende dag for mange børn. Det er starten på julemåneden. Man får lov at gå i gang med alverdens pakkekalendere, chokoladekalendere og tv-julekalendere. Julepynten og julestemningen breder sig.

Af Lisbeth Torfing, byrådsmedlem for Enhedslisten i Horsens Kommune

Sådan er det heldigvis for de fleste børn. Men den 1. december er også en mærkedag på en anden måde. Det er nemlig dagen, hvor årets ghettoliste bliver offentliggjort af boligministeren. I år har mange af overskrifterne handlet om boligafdelinger, der har forladt listen. Der er nemlig 13 områder færre på listen end sidste år.

Det er selvfølgelig dejligt for de berørte beboere, at de er ude af farezonen – i hvert fald for nu. Men der er også to områder, som er gået fra ghettolisten til den hårde ghettoliste, hvilket sker automatisk efter 5 år. Det er Solbakken i Odense og Nørager/Søstjernevej i Sønderborg.

De to steder bor der tilsammen 2589 mennesker. De skal nu i gang med en proces, der fører til, at mindst 60% af deres boliger skal rives ned, eller i hvert fald laves til en anden boligtype. Begge dele betyder, at familier ikke kan bo der.

Der vil altså være ca. 60% af beboerne, der mister deres hjem. Det er ca. 1553 mennesker, der skal tvinges ud af deres bolig, fordi nogle af dem er arbejdsløse eller førtidspensionister, fordi nogle af dem ikke har en registreret uddannelse, og fordi de har en bestemt etnicitet. Gennemsnitligt er 20% af befolkning børn, så det svarer til over 300 børn, som mister deres hjem, uden at deres forældre har gjort noget forkert – og børnene har da slet ikke.

Når ghettolovene bliver debatteret, så bliver det ofte fremhævet, at det netop er for børnenes skyld, de er lavet. Fordi børnene i de større, almene boligområder skal have samme muligheder for at få uddannelse, job og et godt liv som alle andre børn i Danmark. Budskabet er sådan set godt – det ønsker jeg og alle andre naturligvis for alle børn.

Hvis bare det var så nemt! Og det ser da lidt alarmerende ud, at i 27 ud af de 28 områder, der hidtil var på listen, havde over 60% af beboerne ingen uddannelse ud over grundskolen. Men hvis det virkelig er for børnenes og deres uddannelses skyld, så er det meget mærkeligt, at man kun tæller uddannelsen for de beboere, der er over 30 år gamle. Hvis man faktisk talte de yngre beboere med, fx bare ned til 25 år – ja så ville 27 ud af 28 områder ikke længere falde for kriteriet, og mange ville helt ryge af ghettolisten.

Det gælder begge de nye områder på den hårde liste. Og derfor står over 300 børn nu til at miste deres hjem. Glædelig jul, børn!