Tale ved Folketingets åbning 3. Oktober 2023
Vi har netop afsluttet budgetforhandlingerne i Aalborg. Her lykkedes det at få fjernet de fleste alvorlige forslag om forringelser. Alligevel er der stadig mange forringelser tilbage i budgettet. Sådan er det i mange kommuner. Fokus er på at begrænse skaderne.
Det er ikke så mærkeligt. Ved økonomiaftale mellem regeringen og KL, fik kommunerne 1,4 milliard. Det skulle dække 1,25 til demografi, 1,7 til det specialiserede område og 1,9 milliard til at dække inflationen fra 2022. Enhver kan se, at det måtte være føre til omfattende nedskæringer i kommunerne. Alligevel stemte et store flertal i KLs bestyrelse for aftalen. Enhedslisten stemte imod og De Konservative udkom. Resten stemte for.
Den aftale er dårlig nok mislig selv, men kan ikke ses isoleret i forhold til de senere års udvikling. Den byggede oven på den systematiske udhuling af kommunernes økonomi og velfærd, som vi har set siden 2010.
Begrundelsen for at stemme for aftalen var, at det ville blive værre for kommunerne uden en aftale. Det kan vi ikke vide. Det, vi ved, er, at regeringen selv fandt ud af, at aftalen var for dårlig og tilfører kommunerne yderligere 650 millioner kroner forbindelse med finansloven. Så meget tyder på, at det er muligt at opnå bedre resultater, end dem KLs forhandlingstaktik giver.
Det økonomiske råderum er større end nogensinde tidligere – og bliver hele tiden opjusteret – statens pengekasse bugner. Regeringen vil bare hellere bruge pengene på skattelettelser end på velfærd.
I dag kan vi i Jyllands-Posten læse KL-toppens svar. Det er en seriøs snak, hvor KL og regeringen i fællesskab fortæller borgerne, at vi ikke har råd til – eller arbejdskraft til at bevare den velfærd, vi har. Forventningsafstemning hedder det vist.
Det er ikke mit svar. Vi har brug for et kommunalt oprør. Kommunalt ansatte, fagforeninger, borgergrupper, byrødder – ja selv borgmestre må gå sammen.
Vores krav er et løft af den kommunale velfærd ved finanslovsforhandlingerne – og et krav om, at KL og regeringen aldrig mere indgår økonomiaftaler, som ikke sikrer den kommunale velfærd.
Vi ved, at det nytter at kæmpe imod. Vi fik fjernet Claus Hjorths forhadte omprioriteringsbidrag – og vi ser også nu spirer til dette oprør.
Medarbejderne og fagbevægelsen har allerede protesteret. Kommunalbestyrelser vedtager protester og kræver flere penge til velfærd. Det har vi blandt det gjort i Aalborg
Her har fagforeninger og borgergrupper også gået sammen om at påvirke det lokale budget, men også opfordret til fælles modstand mod regeringens økonomiske udsultning af kommunerne.
Deres aktivitet fik fjernet de værste forringelser i Aalborg -bl.a. ved hjælp af en lille skattestigning. Men det er jo urimeligt og uacceptabelt, at vi skal sætte skatten op for de økonomisk dårligt stillede, fordi regeringen vil sætte topskatten ned – og vi sikrer jo heller ikke velfærden ved at få fjernet de værste forringelser.
Derfor skal vi fastholde fokus på regeringens og folketingets ansvar. Det gjorde FH i Nordjylland, da de gav regeringstoppen en “varm” velkomst, da de besøgte Aalborg
Kampen i dag handler om, hvorvidt vi skal have et velfærdssamfund baseret på solidariske bidrag over en en progressiv skat – eller om vi skal have et forsikringssamfund, hvor de velhavende kan bruge skattelettelser til at forsikre sig – og fanden tager de nederste.
Jeg ved godt, hvad vi ønsker.
Så derfor en opfordring til, at vi i fællesskab organiserer det kommunale oprør nu.