Det er næppe tilfældigt, at S og V indgik forlig om ændringer af udligningssystemet få dage før d. 10. maj. Alle venter lige nu i spænding på, hvad der bliver næste led i genåbningen. Og allerede dagen efter præsentationen af forliget, begyndte Mette Frederiksen at offentliggøre sit oplæg til genåbning. God timing. Nyhedsstrømmen bevægede sig videre, og udligning bliver næppe et stort tema den næste tid.
Af Lisbeth Torfing, Enhedslistens byrådsmedlem i Horsens
Men det betyder meget for kommunernes økonomi, og det vil derfor påvirke den enkelte borger længe efter, at pandemien er overstået. Jeg hører selv til de kommuner, som skal afgive penge, selvom Horsens bestemt ikke er velhavende. Det skal vi nu til at forhandle om. Andre er glade og skal den kommende tid beslutte sig for, hvad ekstra penge skal bruges på.
- Se klumme i Horsens Folkeblad
Der er grundlæggende to muligheder for at justere: regulere skatten eller regulere velfærden.
Specielt Venstres Sophie Løhde kom under pressemødet ind på skatten. Hun sagde bl.a.: ”Det, vi har været optaget af, det er, at borgerne i Gentofte ikke skulle udsættes for det, kan man sige, gedigne skattesmæk, som den socialdemokratiske regering havde lagt op med”. Det hører med til historien, at Gentofte med 22,8% har landets laveste kommuneskat sammen med Frederiksberg og Rudersdal. I den anden ende hedder skatten på Langeland 27,8%, en forskel på hele 5 procentpoint. Har man fx en løn på 30.000 kr., så svarer det til 1500 kr. mere eller mindre i skat, hver eneste måned.
Men det er synd for borgerne i Gentofte, må vi forstå på Sophie Løhde. Som hun sagde: ”der er grænser for, hvor meget man kan bede nogen også om bare at bidrage og bidrage og bidrage”. Men ret beset er det vel de borgere, der betaler en høj skatteprocent, der bidrager meget. Gentofte kan derimod hæve skatten til beskedne 23,5% for at betale, stadig langt under landsgennemsnittet på 25%.
Sophie Løhdes sagde om Venstres indsats med at reducere regningen for specielt de rige nordsjællandske kommuner: ”Så altså vi har i den grad flyttet i borgernes, skatteborgernes, favør”. Det udsagn klinger hult i Jylland og på Fyn, hvor ganske få kommuner har en skattesats på under 25%. Vi må åbenbart forstå, at de rigtige skatteborgere bor i ganske få postnumre. I provinsen har vi i årevis betalt langt højere skat, men det tæller ikke rigtigt for Venstre.