Kort fortalt betyder budgetloven, at hvis kommunerne bruger flere penge, end regeringen har givet dem lov til, så får de en gigantisk dummebøde – også selvom de har pengene liggende i kommunekassen.
Det skriver Lisbeth Torfing, Enhedslistens byrådsmedlem i Horsens i et debatindlæg i Horsens Folkeblad
Budgetloven har ikke et særlig sexet navn, og de fleste ved ikke, hvad den går ud på. Men i kommunalpolitik står budgetloven over de fleste andre ting. Den udgør nemlig regeringens rockermetode til at holde kommunerne i kort snor økonomisk. Kort fortalt betyder budgetloven, at hvis kommunerne bruger flere penge, end regeringen har givet dem lov til, så får de en gigantisk dummebøde – også selvom de har pengene liggende i kommunekassen. Eftersom de fleste kommuner i forvejen er presset på økonomien, sker det sjældent.
På grund af coronakrisen har regeringen delvist frigjort kommunerne fra budgetloven i år. Grænsen er blevet fjernet for, hvor mange penge vi må bruge på anlæg – altså nybyggerier, udbygning og renoveringer af kommunale byggerier, veje og anden infrastruktur. Vi må dog kun fremrykke projekter, som allerede er vedtaget, ikke finde på nye.
Det har været interessant at se, hvad det så er for nogle projekter, de forskellige kommuner har fremrykket. Eftersom det foregår separat i hvert enkelt kommunalt system, er der næppe noget overblik endnu. Men regeringen har samtidig givet kommunerne mulighed for at låne til de fremrykkede anlæg, og her viser der sig et mønster i ansøgningerne. Ministeriet oplyser nemlig, at renoveringer af skoler og daginstitutioner står højt på listen over de projekter, der er ansøgninger til.
Det betyder altså, at kommunerne prioriterer disse renoveringer højt. Men projekterne står i kø i årevis, fordi kommunerne kun må bruge en vis mængde penge på byggeri om året. For en kommunalpolitiker som mig er det ingen overraskelse. Der er et kæmpe efterslæb af nødvendigt vedligehold, opdateringer og nogle steder udbygninger af de bygninger, hvor alle vores børn bruger en stor del af deres tid. Men nu kan vi altså se i de tørre tal, hvad det er, budgetloven blokerer for.
Den blokerer for mere plads til vores børn. Den blokerer for ordentlige toiletfaciliteter til dem. Den blokerer for inspirerende legepladser. Den blokerer for moderne undervisningsmiljøer. Den blokerer for produktionskøkkener til at lave lokal mad i dagtilbuddene. Den blokerer for bedre indeklima, for grønne renoveringer og for helt basalt vedligehold, så der ikke ser slidt og trist ud.
Det kan vi ikke være bekendt! Så kære regering: Skrot budgetloven og sæt kommunernes økonomi fri! Nu ved I, hvad vi vil bruge pengene til.