Kommunal protest mod planer for affaldssektoren

Over de seneste uger i marts og april har en række borgmestre, med “vores” teknik- og mijøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod i førerfeltet, henvendt sig til regeringen og Folketinget om fremtidens affaldssektor.
Formålet med henvendelsen er forhindre tiltag i den kommende regulering af affaldssektoren, som vil modvirke den grønne omstilling, herunder ambitionerne om øget genanvendelse, CO2-reduktioner, høj borgerservice og effektivitet.
De tiltag, som er i det negative søgelys, er fire:
– indførelse af prisloftregulering af affaldsgebyrerne, som begrænser kommunernes selvbestemmelsesret til at forfølge et højt service- og indsamlingsniveau og øget genanvendelse.
– selskabsgørelse af alle kommunale affaldsydelser, som vil fordyre affaldshåndteringen for borgerne og kommunerne
– fjernelse af benyttelsespligten til at deltage i de kommunale affaldsordninger, som vil vanskeliggøre opnåelsen af mål og modvirke effektiviteten i affaldsordningerne, ligesom det vil have negativ indflydelse på opfyldelse af kommunernes klimamål.
– krav om, at kommunerne skal udbyde affaldsindsamling, som ikke garanterer effektiviseringer, men vil øge administration og medføre en ufleksibel styring af affaldsopgaven.
Følgende kommuner har tilsluttet sig og er dermed allerede på det gode hold:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Bornholm, Brøndby, Dragør, Esbjerg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Hillerød, Hvidovre, Helsingør, Herlev, Hørsholm, Ishøj, Kerteminde, Kalundborg, Kolding, København, Køge, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Middelfart, Odense, Randers, Rudersdal, Rødovre, Tårnby, Vallensbæk, Vejen, Vejle, Ærø, Aalborg og Århus. 
Er din kommune ikke nævnt, så tag gerne fat i dit lokale medlem af kommunalbestyrelsen og bed dem tage fat i den lokale borgmester. Er vi i Enhedslisten ikke valgt i din kommune, kan du tage direkte fat i borgmesteren og lægge pres på.