KRV21: Valgforbund – fordele og faldgruber

Til kommunal- og regionsvalg kan man indgå valgforbund, det kan afgøre for hvem, der vinder mandaterne og flertallet.

Af Jesper Kiel, kommunal koordinator

Når nogle partier har indgået et valgforbund, så optræder de i første ved fordelingen af mandater som, de var et parti. Mandaterne fordeles efter den d’Hondts metode. Derfor er det altid en fordel at være med i et valgforbund end at være unden for valgforbund. Samler man flere partier i et valgforbund, så har man større chance for at vinde de yderste mandater – jo større valgforbundet er jo større chance. Men metoden anvendes også interne i valgforbundet og har har det største parti største sandsynlighed for at opnå de  yderste mandater.

De fleste kommuner og regioner er Enhedslisten langt mindre end Socialdemokratiet og derfor det være svært for Enhedslisten at få fordel af valgforbundet og Enhedslistens stemmer vil først og fremmest hjælpe Socialdemokratiet med at vinde et ekstra mandat. I langt de fleste kommuner vil den bedste løsning for både være at Enhedslisten og SF er i valgforbund og gerne tager Alternativet eller andre med.

Eksempel:

Vejle Kommune 2017 (Valgforbund: A+E+K+Ø – O+V – B+F+Å – C+D+I) :

Enhedslisten gik i valgforbund med Socialdemokrater, Kristendemokraterne og Borgernes parti.

Et mandat koster i gennemsnit 1966 stemmer. Enhedslisten fik 1558 – men får ikke et mandat.  De skyldes at man er i valgforbund med Socialdemokraterne, som har 9,4 til gennemsnitsmandater.  Valgforbundet vinder 11 mandater men Socialdemokratiet vinder alle 11 mandater. Det skyldes metoden, hvor der divideres med 1, 2, 3, 4 osv. Enhedslisten skal altså have mere end en elvtedel Socialdemokraternes 18456 stemmer, hvilket er 1678. Enhedslisten skulle have have haft over 120 flere vælgere for at få et mandat i det valgforbund.

I ALLE  andre  tænkelige kombinationer af valgforbund ville Enhedslisten have vundet et mandat i byrådet.  Hvis man var gået sammen med Alternativet alene havde de to partier tilsammen haft et stensikkert mandat, som Enhedslisten ville vinde, hvis bare Enhedslisten fik en stemme mere end Alternativet.

Men mest oplagt ville nok have været at gå med i valgforbundet mellem De Radikale, SF og Alternativet, her ville Enhedslisten også have vundet et sikkert mandat – også selv om 200 ø-vælgere var blevet hjemme i sofaen.

Så valgforbund afgør i mange kommuner om Enhedslisten kommer i kommunalbestyrelsen.

Men man stå altid bedre i et valgforbund end uden for. I Vejle-eksemplet skulle Enhedslisten have haft omkring 240 stemmer mere for at vinde et mandat uden at være i valgforbund.

Få gode råd og et regneark, som I kan lave beregninger med. Kontakt mig på [email protected]